Pozovite nas direktno: +381 63 80 444 22
Naselje Treska, Kopaonik, Pronadjite nas na mapi
PLANINARENJE

PLANINARENJE

Činjenica da je Kopaonik u brdsko-planinskom području daje gostima koji nas posete izuzetne uslove za planinarenje. Na području Kopaonika nalazi se veliki broj staza za planinarenje.

 

 

Neke od njih su:

VIDIKOVAC KOD CRKVE SV. DJORDJA – Od hotela “Kopaonik” u Lukovskoj Banji do crkve vode dve staze zdravlja: prva je veoma naporna, duga oko 900 m, penje se pod uglom od 38°, predvidjena je za sportiste i mladje rekreativce, a druga je lakša, ide se obilaznim putem ali sa manjim usponom, u dužini od 2 km. Na Nenadovom kamenu je uredjen vidikovac, sa koga se osmatra i fotografiše okolina, a stepenicama je povezan sa crkvom.

TRESKA – Najveću pažnju turista i prirodnjaka, svojom bizarnošću i originalnošću, privlači Stavska treska (1.439 m), ogranak Kopaonika, na severu kod Stave. Ona se izdiže izmedu Stavkse reke (na jugu), Blaževske reke (na zapadu) i Djerekaruše (na severu). Nju je još pre 110 godina istakao Tihomir R. Djordjević, sa “dva kamena roga (Velika i Mala treska) na vrhu, koji, okićeni šumom sa sviju strana, kao kakvom bujnom grivom, izgledahu u večernjoj rumeni nenadmašno čarobno” (Ðordevic T. R., 1895., str.88).

Treska predstavlja nabolji vidikovac u čitavoj Toplici. U neposrednoj blizini vrha su neistražena pećinska crkva, ostaci neke gradjevine i kameni krstovi. Stara bukova šuma bogata je gljivama, lekovitim biljem (koje meštani beru 7. jula, na Ivandan) i izvorima hladne i pitke vode. Od lokaliteta Jagnjilo u selu Stava. preko zaseoka Trečnjice, do vrha Treske, treba da se prepešači oko 4,5 km i savlada visinska razlika od 535 m, a za to treba oko sat i po napornog hoda.

 

Jos uvek nema komentara

DODAJTE VAS KOMENTAR
Napravite Rezervaciju

Posaljite nam poruku sa vasom zeljom za tip apartmana, datumom i brojem dana koji biste proveli kod nas i mi cemo vas ubrzo kontaktirati.

Najnovije Vesti & Promocije